2012. augusztus 15., szerda

Dupla kihívásra

Most kis mocsok és lusta voltam, de összemixeltem egy kicsit az MScraps és a cewe kihívását. Az MScrapson a téma egy helyi ünnep, tradíció, esemény megmutatása, míg a cewe-n egy lakásunkhoz közeli hely bemutatása. Én úgy ötvöztem, hogy a hozzánk közeli kedvenc helyemet, a Hősök terét választottam, és az MScraps kedvéért került rá egy kis Nemzeti vágta-ízelítő is.

A journal a következő, hátha valaki nem tudja a Hősök tere történetét (bevallom, nekem is utána kellett néznem... forrás a Wikipedia)

Az Andrássy út végén 1894-ben még egy Ybl Miklós által tervezett ivókút (Gloriette) állt. A hévizes kutat Zsigmondy Vilmoskezdte fúrni 1868-ban, aki végül 1877június 4-én talált rá a hévízre 970 méter mélyen. A kút fölé egyszerű építményt építettek, amit Zsigmondy "fúrháznak" nevezett. 1884-ben lebontották és helyette Ybl Miklós tervei alapján egy díszkút épült. A Gloriette nevű építmény egy 2,5 m magas, hatszögletű, balluszteres korláttal keretezett terasz volt, aminek a közepén egy 24 m magas zászlótartó rúd állt és két oldalról lépcső vezetett fel. A kutat ma a Hősök emlékköve mögötti fémlap rejti.
1895-ben megszületett a döntés, hogy a Gloriette helyén egy millenniumi emlékművet, egy Pantheont kell építeni. Wekerle Sándor miniszterelnök Zala György szobrászt és Schickedanz Albert építészt bízta meg a feladattal. A két oszlopcsarnok később készült el és a királyszobrokat csak 1905 és 1911 között készítették és helyezték el bennük. Eredetileg 14 király - 9 magyar és 5 Habsburg uralkodó - szobra állt az emlékműben.
A monumentális mű a magyarság nagyságát, ezeréves államiságát jelképezte. Azonban a tér szerkezete 1929 után megváltozott, mikor elhelyezték a térre a Hősök emlékkövét (akkoriban „Hősök országos emlékköve” volt a neve), amelyre nézve tiszteleghettünk hőseink előtt.

Good bye winter by Che Yang

Nincsenek megjegyzések: